Krokodil

Zelfgemaakt naar Belgisch voorbeeld

Nadat ik seinen op de baan had geplaatst, miste ik nog iets in hun omgeving: de (bijna) onafscheidelijke krokodil tussen de rails. Na wat zoekwerk besloot ik ze zelf te maken. Dit bleek lang niet zo moeilijk als ik eerst dacht. Een uur bouwen bleek voldoende voor een behoorlijk geslaagd model.

De informatie haalde ik uit diverse teksten, foto’s en tekeningen. Het hedendaagse model (met de ‘wiebelstroken’ dus) is wat lastig om na te maken, maar het is toch een haalbaar miniproject. De ontwerptekening is niet precies volgens het voorbeeld, maar gebaseerd op de bielsafstand van mijn Roco code 83 rails. In werkelijkheid steken krokodillen trouwens iets uit boven de rails. Ik maak ze echter even hoog als de rails (2 mm dus) om bij het rijden of het schoonmaken van de rails zo min mogelijk hinder of kans op beschadiging te hebben.
Het moeilijkste aan de nieuwere modellen zijn de ‘wiebelstroken’. We vertrekken van 2mm brede en 0,2 mm dunne messingstrips. Deze lange strips draai ik door een geïmproviseerde wals: twee grove tandwielen die rond stevig vastgeklemde stangen draaien. De golven zijn eerst nog wat te hoekig, maar door de strip terug uit te rekken kom je tot een aanvaardbare welving.

Uit deze lange ‘wiebelstrip’ knip ik per krokodil drie stukken. Met een 0,5mm boortje worden nu gaatjes geboord doorheen de drie lagen, in elk ‘dal’. In deze gaatjes plaats ik kleine stukjes messingdraad van 0,5mm dik.
Uit een messingprofieltje van 1x2,5 mm zaag ik stukjes van 20mm lang, die ik in vorm plooi. Uit een 3mm brede messingstrip van 0,2 mm dik plooi ik tenslotte nog een V-vormig stukje van ongeveer 8mm hoog. Dit alles wordt nu in één keer aan mekaar gesoldeerd. Als dit gelukt is, heb je in ieder geval het moeilijkste achter de rug …

De stangetjes doorheen de ‘wiebelstroken’ worden nu met soldeerpasta ingesmeerd, goed uitgelijnd en met de bout één voor één verhit. Nadat ze op die manier vastgezet zijn, kunnen ze met een fijn tangetje afgeknipt worden. Van het V-vormig stukje wordt nu de ‘vouwnaad’ afgeknipt, zodat er twee plaatjes overblijven: deze plooien we om tot steunvoetjes, en voorzien we van enkele 0,5mm fijne montagegaten. Aan de uiteinden worden tenslotte nog 2mm brede en in U-vorm geplooide messing stripjes gesoldeerd, waar we ook steunplaatjes van plooien. Na het boren van de montagegaten kon ik de plaatjes op lengte knippen.

Na grondig reinigen, spoelen en drogen schilder ik de krokodillen met staalkleurige verf. Ons modelbouwproject ziet er – voor weinig geld - weer wat echter uit:
 

©2005 Gerolf Peeters - aangepast op 06.11.2005 Zie ook: Seinen - Wissels