Kermis - De "Railway"

Zelfbouw natuurlijk ...

Misschien schrijf ik hierover nog iets voor Modelspoormagazine - dus voorlopig alleen wat beelden...

Op mijn 2de minibaantje is een kermis in een provinciestad het hoofdthema. Dit betekent veel zelfbouw, omdat mijn baan zich eind de jaren vijftig situeert. De grootste attractie hierop is een rollercoaster, zoals die nog steeds jaarlijks op de Sinksenfoor in Antwerpen staat. Deze roetsjbaan is ook de verantwoording voor de wedstrijd: er moet een stukje zinvolle en werkende spoorweg op staan. Zin heeft zo'n "Railway" allicht: het dient ter vermaak van de kermisklanten...

Er bestaan rollercoasters in model, ik heb er op de expo in Dortmund verschillende gezien. Ik meen echter dat ik met zelfbouw iets beters kan maken dan wat ik daar zag.



Op de ontwerptekeningen zie je links hoe ik eerst dacht de bakjes te maken, rechtsboven zie je het spoorverloop. Rechtsonder staat een luchtfoto van de attractie die ik ongeveer wil nabouwen. Wat daar vooral opvalt, is de fragiele, "luchtige" constructie. Om dit op schaal 1/87 te verwezenlijken moet ik het onderste uit mijn kannetje halen, en waarschijnlijken ontdekken waartoe ik wel en niet in staat ben.

Links zie je een eerste prototype-poging voor een onderstel (bogie) voor de karretjes. Dit was "op papier" perfect, maar in de praktijk niet haalbaar. De dikke assen verooraakten teveel wrijving, de middenwieltjes waren onmogelijk goed uit te lijnen, ...kortom: dit probeersel liep voor geen meter, zelfs geen op-schaal-meter. Na het terug uit te tekenen en enkele andere pogingen kwam ik tot assen met puntlagering, wieltjes met een kleine flens en een loopvlak dat een beetje taps verliep. Véél beter, dit onderstel kon soepel lopen, trouwens op andere zelfbouwrails dan dat ik eerst had uitgedacht. Indien er iemand interesse heeft in 5 meter U-vormig messingprofiel van 5x5mm: laat het maar weten...

Dat gepuntlagerde karretje bolde niet slecht, en dit was voor mij het signaal om me in te schrijven voor de wedstrijd. Op de modelspoorclub gaf een goede vriend me nog het advies om toch eerst even een duikend spoorstuk te maken, om te zien of de wrijving niet zou beletten dat de karretjes de opgaande helling opraken. Zijn raad volgend, heb ik eerst zo'n spoordeel gemaakt, om daarna een hoop wielstellen te maken, en daarmee een test-treintje.








Even testen (filmpje 6.8 Mb)

 





Filmpje (10Mb)




(filmpje)


 
   

©2011 Gerolf Peeters - aangepast op 04.07.2012 Zie ook: minibaantje2 - rups - spiegeltent - botsauto's