Verf en aanverwanten

Alclad, niet echt verf te noemen...

Dit verscheen in Modelspoormagazine 72. Meer tekst en afbeeldingen vind je daar.

Ik had koperen voorwerpen van de juiste vorm nodig en ze zelf uit metaal maken was een zeer moeilijke optie. In een zoektocht naar verf vond ik Alclad, een emulsie van metaaldeeltjes, klaar om te airbrushen.

Voor de zichtbare binneninrichting van mijn brouwerij had ik koperen ketels en buizen nodig. De ketels met behulp van een draaibank maken was geen optie, omdat er ook nogal wat buizen, met bijhorende verbindingsstukken en kranen, nodig waren. Het gevolg van een andere materiaalkeuze was dat er een koperkleurige (verf-)laag zou moeten aangebracht worden. En zie: via een tip van een militaire modelbouwer leerde ik het bestaan van Alclad.
Alclad bevat echte metaaldeeltjes. Wat er bijzonder is aan deze metaalemulsie: na het aanbrengen kan je het werkstuk polijsten, om op die manier een echt glanzend metaaloppervlak te verkrijgen.
De ondergrond voor het spuitwerk hoort zo glad mogelijk te zijn. Om het metaaleffect goed te laten uitkomen wordt aanbevolen om een donkere grondlaag te gebruiken. Dit ben ik echter te laat te weten gekomen en ik heb het daardoor niet geprobeerd.


We gingen aan de slag met een busje grijze Alclad II grondverf en een flesje koperkleurige ALC110. Onze brouwketel is klaar voor het airbrushen. Het mag duidelijk zijn dat het niet doenbaar was om dit in zijn geheel af te draaien. De kern bestaat uit een afgedraaide blok hardhout, “aangekleed” met styreenstrips en een ringetje uit krimpkous.



Vervolgens kan de primer aangebracht worden, best in twee dunne laagjes. Na de eerste laag vallen eventuele oneffenheden meteen op. Ze kunnen alsnog weggewerkt worden door ze op te vullen en/of weg te schuren. De ketel heeft de eerste twee laagjes koper gekregen en ziet er al best mooi uit. De lagen dienen flinterdun aangebracht te worden, maar drogen gelukkig snel. Na vier dunne verflaagjes kregen we een afwerkingniveau waar we redelijk tevreden over waren. Na het uitharden van de laatste koperlaag konden we de zaak polijsten



De aan- en afvoerbuizen werden uit styreen gemaakt. De lasnaden op de buis werden met stukjes krimpkous gesuggereerd. Het gladde styreen hoeft vrijwel geen schuurwerk na de eerste grondlaag. Na de primer werden de buizen ook van enkele lagen koper voorzien en gepolijst. De kraanaansluiting aan deze buis is voorzien van een geëtst handvat. Het eindresultaat: de koperen ketels en de buizen weerkaatsen – net echt - de gloeilampenverlichting.

©2008 Gerolf Peeters - aangepast op 01.10.2008 Zie ook: metaal gieten